Czyszczenie wentylacji w restauracjach


Czyszczenie kanałów wentylacyjnych

Restauracje muszą utrzymywać określony poziom czystości, aby pozostać na rynku. Jednak jest jedna część restauracji, która bardzo często jest pomijana i może być jedną z najważniejszych części. W kuchniach restauracji gotowanie potraw odbywa się pod przewodem wylotowym powietrza. W większości przypadków właściciele są całkowicie nieświadomi znaczenia czyszczenia tych kanałów.

Regularne czyszczenie wentylacji jest bardzo ważne z wielu powodów. Jednym z najważniejszych powodów jest zapobieganie pożarom. Do kanałów wentylacyjnych przedostaje się wiele zanieczyszczeń, w tym olej, smar i kurz. Jak wszyscy wiemy, WSZYSTKIE z tych materiałów są łatwopalne, a niewielka iskra, płomień, a nawet nagromadzenie ciepła może wystarczyć do wywołania katastrofalnego pożaru.

Innym powodem konieczności czyszczenia kanałów jest sama żywność. Temperatury powierzchni do gotowania mogą stać się nieregularne i spowodować, że niektóre potrawy nie będą mogły się całkowicie ugotować. Ciepło może również gromadzić się w kuchni, doprowadzając schłodzone składniki żywności do niebezpiecznych temperatur, w których mogą być podatne na pleśń, grzyby i bakterie.

Najlepszym sposobem rozwiązania tego problemu jest zainwestowanie w przemysłowy środek do czyszczenia kanałów wentylacyjnych. Oczyszczą one kanały pod ciśnieniem, usuwając wszystkie zanieczyszczenia, które mogą prowadzić do zatkania wentylacji. Powinno to być częścią twojego regularnego harmonogramu czyszczenia, aby nie było pomijane. Ogólnie rzecz biorąc, czyszczenie kanałów co trzy miesiące jest wystarczające, ale powinno być wykonywane co miesiąc w restauracjach, które gotują duże ilości żywności, takich jak restauracje typu fast food. Utrzymanie czystości kanałów wydechowych jest tak ważne dla każdej restauracji z wielu powodów związanych z bezpieczeństwem. Po zakupie środka do czyszczenia kanałów używaj go regularnie, a przekonasz się, że zarówno klienci, jak i pracownicy będą bezpieczni i szczęśliwi.